Πόσο “άγνωστοι” είναι οι χρήστες των social networks ?!

Ένα στοιχείο που διαφοροποιεί μεταξύ τους τα σημερινά Social Networks είναι ο βαθμός ανωνυμίας που προσφέρουν στους χρήστες.

Στο ένα άκρο βρίσκεται το Google+ που επιβάλει στους χρήστες να χρησιμοποιήσουν το πραγματικό τους όνομα. Αν εντοπίσει ότι κάποιος χρήστης δηλώσει μη υπαρκτό όνομα, τότε μπλοκάρει την πρόσβασή του.
Στη μέση βρίσκεται το Facebook που ζητά από τους χρήστες το όνομα και το επώνυμό τους, αλλά δεν ελέγχει κατά πόσο αυτό είναι αληθινό, ούτε μπλοκάρει τους χρήστες που έχουν δηλώσει ψευδώνυμο.
Στο άλλο άκρο βρίσκεται το Twitter που επιτρέπει...
στους χρήστες να χρησιμοποιούν την υπηρεσία με το username τους και αυτό βλέπουν οι υπόλοιποι χρήστες.O μέσος χρήστης του Facebook χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα και μοιράζεται φωτογραφίες και μουσική με τους αληθινούς του φίλους. Όταν αυτός ο χρήστης ανοίξει ένα λογαριασμό στο Twitter, έχει την αίσθηση ότι προστατεύεται από την ανωνυμία του nickname. Κατά πόσο όμως αυτή η ανωνυμία είναι πραγματική;

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και στα 90′s, βλέπουμε ότι στη θέση των σημερινών social networks, ήταν το IRC και τα chat rooms. Οι χρήστες συνδέονταν με ένα nickname και προτρέπονταν από τους διαχειριστές να μην δώσουν σε κανένα άλλο χρήστη τα πραγματικά τους στοιχεία.

Σε εκείνη την εποχή, ο χρήστης συνδεόταν στο internet χρησιμοποιώντας ένα σταθερό υπολογιστή και μια dial up σύνδεση. Όταν ήθελε να βγει από το chat, έκλεινε τη dial up σύνδεση και αποσυνδεόταν από το internet. Συνήθως έκλεινε και το σταθερό υπολογιστή, αφού έκανε πολύ θόρυβο και κατανάλωνε πολύ ρεύμα.

Σήμερα, συνδεόμαστε στο Twitter και τα υπόλοιπα social networks από το κινητό τηλέφωνο ή έχουμε συνδεθεί έστω μια φορά από αυτό.

Τα σημερινά smartphones είναι συνδεδεμένα στο internet σε μόνιμη βάση, έχουν GPS που μπορεί να εντοπίσει τη θέση μας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, έχουν αποθηκευμένο τον πραγματικό email λογαριασμό μας και συνδέονται σε κάποιο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που έχει όλα τα στοιχεία μας.

Σχόλια